Κέικ σοκολάτας με γλάσο μαύρης σοκολάτας και sour cream

Κέικ σοκολάτας με γλάσο μαύρης σοκολάτας και sour creamΈνα απλό και σοκολατένιο κεκάκι πάντα έχει χώρο στην καρδιά μας και στην κουζίνας μας. Βέβαια αυτό δεν είναι το κλασσικό κεκάκι. Τουρτίζει λίγο αφού έχει γέμιση με γλάσο. Το γλάσο μας πρέπει να είναι λείο και να απλώνεται εύκολα. Την σωστή σύσταση και την βελούδινη υφή το πετυχαίνει η προσθήκη sour cream.

Δεν είναι πολύ γλυκό αφού η δόση ζάχαρης είναι μικρή και επιπρόσθετα στο γλάσο χρησιμοποιούμε sour cream (λίγο ξινή) χωρίς καθόλου ζάχαρη.

Κέικ σοκολάτας με γλάσο μαύρης σοκολάτας και sour cream. Το φτιάχνεται πολύ γρήγορα και τρώγεται στο λεπτό…

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 125γρ. σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
  • 115γρ. ανάλατο βούτυρο, συν περισσότερο για επάλειψη
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν περισσότερο για πασπάλισμα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι μηλίτη
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • 1 ½ φλιτζάνι σταγόνες μαύρης σοκολάτας
  • 1 ½ φλιτζάνι sour cream, σε θερμοκρασία δωματίου

Κέικ σοκολάτας με γλάσο μαύρης σοκολάτας και sour cream

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, την σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, το βούτυρο και 1 φλιτζάνι νερό σε μια κατσαρόλα. Την τοποθετούμε πάνω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε ανά διαστήματα μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά και αναμειχθούν καλά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  2. Εν τω μεταξύ, κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε μαζί το γάλα και το ξύδι. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ 25 εκατοστών.
  3. Όταν η σοκολάτα κρυώσει, χτυπάμε μέσα το μείγμα του γάλακτος και τα αυγά. Σε αρκετές προσθήκες και χωρίς υπερβολικό χτύπημα, χτυπάμε ελαφρά μέσα τα ξηρά συστατικά. Όταν το μείγμα είναι λείο, προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε δύο φορές. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην φόρμα του κέικ και το ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου μέχρι ένα σουβλάκι να βγαίνει καθαρό όταν το τρυπάμε στο κέντρο με αυτό, περίπου 30 με 35 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στην φόρμα, μετά το βγάζουμε από την φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πάνω σε μία σχάρα.
  4. Εν τω μεταξύ, λιώνουμε τα κομματάκια σοκολάτας σε μπεν μαρί, την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύουμε μέσα την sour cream, 1/4 φλιτζανιού κάθε φορά, μέχρι το μείγμα να είναι λείο.
  5. Όταν το κέικ είναι κρύο, το κόβουμε σε δύο στρώματα. Τοποθετούμε το πάνω στρώμα, με την επάνω πλευρά προς τα κάτω σε μία πιατέλα. Απλώνουμε το γλάσο. Βάζουμε από πάνω το άλλο στρώμα κέικ. Απλώνουμε το γλάσο στην κορυφή και τις πλευρές του κέικ. Σερβίρουμε.

Πηγή: http://food52.com/

Σχολιάστε