ΣΙΤΣΙΛΙΑΝΙΚΟ ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΣΑΡΔΕΛΕΣ (CON LE SARDE) ΑΛΑ CLAUDIO

Σήμερα, ο Claudio μας ταξιδεύει στη Σικελία και μας δείχνειπως να κάνετε σε λίγα λεπτά ένα αυθεντικό σπιτικό πιάτο pasta con le sarde που θα πρέπει να ξέρετε οπωσδήποτε αν τύχει και καλέσετε σε γεύμα ένα μαφιόζο. Αλλά και Έλληνες να καλέσετε, θα πιάσει. Ακόμη κι’ αν δεν ακουμπήσετε αδιάφορα ένα πιστόλι πάνω στο τραπέζι!

Χαρακτηριστικά του πιάτου:

Εύκολο πιάτο που η σάλτσα γίνεται παράλληλα με το βράσιμο των ζυμαρικών, αρκεί να έχετε προετοιμάσει τα υπόλοιπα υλικά από πριν. 10 λεπτά στη προετοιμασία και άλλα 10 περίπου για το μαγείρεμα της συνταγής. Χαρακτηριστικό της, είναι η έκπληξη ότι παρόλη τη χρήση σαρδέλας, δεν υπάρχει γεύση ψαρίλας στο τελικό πιάτο.

Υλικά (για 2 άτομα)

250-300 γρ. σπαγγέτι (ιδανικά χρησιμοποιήστε bucatini)
10-12 σαρδέλες καθαρισμένες από κόκαλα (μόνο τα φιλέτα) και κομμένες σε 3 κομμάτια
4 φιλετάκια αντζούγια
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
15 γρ. ψημένο τρίμμα από ψωμί
30 γρ. άνιθο βρασμένο (ή καλύτερα, μάραθο ή κλωνάρια από φινόκιο)
20 γρ. κουκουνάρι
20 γρ. σταφίδες Σουλτανίνες
1.5 γρ. σαφράν (μια πρέζα) διαλυμένο σε ζεστό νερό
50 μλ. λευκό κρασί
3 κλωνάρια μαϊντανού ψιλοκομμένα
50 μλ. ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή:

1. Προεργασία:
Βράζετε μισό ματσάκι άνηθο(ή μάραθο ή φινόκιο) για 4 λεπτά και κρατάτε το νερό για να βράσετε μέσα τα ζυμαρικά.
Βάζετε τις σταφίδες μέσα στο κρασί να ρουφήξουν υγρά.
Παράλληλα τρίβετε χοντρά ψίχουλα από 2 φέτες ψωμί και τα ψήνετε σε ένα ταψάκι στο γκριλ για 3-5 λεπτά να πάρουν χρώμα και υφή φρυγανιάς.
Καθαρίζετε τις σαρδέλες σε φιλέτα και τα κόβετε στα δύο, ενώ παράλληλα βάζετε το σαφράν σε ένα σφηνάκι ζεστό νερό να βγάλει αρώματα και χρώμα.

spaghetti con le sarde 01

Αφού έχετε ολοκληρώσει την προεργασία και έχετε όλα τα υλικά έτοιμα, βάζετε το νερό για τη πάστα (αυτό που έχει βράσει μέσα ο άνηθος) να βράσει και ξεκινάτε το σπαγγέτι και τη σάλτσα παράλληλα.

2. Βάζετε τα ζυμαρικά να βράσουν:

Χρησιμοποιήστε μεγάλη κατσαρόλα με 3 τουλάχιστον λίτρα νερού για τα 300γρ. πάστας, συμπληρώνοντας το νερό που έβρασε μέσα ο άνηθος, σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στο βίντεο με τα 10 μυστικά για να μαγειρεύετε ζυμαρικά σαν Ιταλοί.

spaghetti con le sarde 02Παράλληλα ετοιμάζετε τη σάλτσα:

3. Σε μεγάλο τηγάνι και δυνατή φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι και μέσα στο επόμενο λεπτό, ρίχνετε μέσα σταδιακά το κρεμμύδι, τις αντζούγιες, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τον άνηθο και ανακατεύετε καλά μετά από κάθε πρόσθεση υλικού.

spaghetti con le sarde 034. Αμέσως μετά προσθέστε το κρασί και το σαφράν και τον ζωμό λαχανικών και ανακατέψτε για δύο λεπτά. Αν δεν έχετε ζωμό λαχανικών, προσθέστε 2-3 κουταλιές με την κουτάλα της σούπας, απ’ το νερό όπου βράζουν τα σπαγγέτι.

spaghetti con le sarde 045. Στα 3 λεπτά και αφού έχει εξατμιστεί το μισό υγρό περίπου, προσθέστε τις σαρδέλες, ανακατέψτε καλά και σε 2 λεπτά που η σάλτσα είναι έτοιμη να υποδεχτεί την πάστα, σβήνετε το τηγάνι.

6. Όταν η πάστα είναι 1 λεπτό πριν τον κανονικό χρόνο βρασμού της, την στραγγίζετε και την προσθέτετε στο τηγάνι με τη σάλτσα, χωρίς να ξεχάσετε να κρατήσετε ένα φλυτζανάκι ή μπρίκι με το μαγικό αναζωογονητικό αμυλούχο νερό απ’ τον βρασμό.

spaghetti con le sarde 057. Ανάβετε πάλι τη φωτιά σε μεσαία ένταση και ανακατεύετε προσεκτικά την πάστα με την σάλτσα, για τουλάχιστον ένα λεπτό, να δέσουν πλήρως τα υλικά, προσθέτοντας 1 κουτάλα σούπας, απ’ το βρασμένο νερό των ζυμαρικών (αν δεν το χρησιμοποιήσατε πριν) που βοηθά στο δέσιμο της σάλτσας με την πάστα.

spaghetti con le sarde 068. Προσθέτετε από πάνω το φρυγανισμένο τρίμμα ψωμιού και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σερβίρισμα:

Χωρίς να καθυστερήσετε, σερβίρετε την πάστα con le sarde είτε απ’ το τηγάνι, είτε από πιατέλα σε ζεστά πιάτα, προσθέτοντας από πάνω σε κάθε πιάτο λίγο τρίμμα από το φρυγανισμένο ψωμί σαν να ήταν τυρί. Συνοδέψτε με λευκό ξηρό κρασί. Ενα Chardonnay ή μια Μαλαγουζιά θα ήταν ιδιαίτερα ταιριαστά, εκτός κι αν τα δοκιμάσετε στην Osteria da Claudio όπου θα σας προτείνουν το υπέροχο Σιτσιλιάνικο λευκό της φωτογραφίας.

Da-Claudio-Pasta_20140726_0249large

 caruso.gr
Rate this post

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s